Posiłek kuchni chłopskiej, Sanok, fot. Silar, źródło: Wikimedia

Posiłek kuchni chłopskiej, Sanok, fot. Silar, źródło: Wikimedia

Warsztaty kulinarne, fot. impresariat kulinarny

Warsztaty kulinarne, fot. impresariat kulinarny

/

KRESOWE GOTOWANIE - warsztaty kulinarne podczas Nocy Muzeów!

TERMIN sobota, 18 maja 2019
Wejście na warsztaty: 18.15, 19.00, 19.45, 20.30, 21.15, 22.00.
MIEJSCE Willa Caro
Ziemniaczano–marchwiowe OŁATKI i FUCZKI z kwaśną śmietaną to tylko wybrani bohaterowie kulinarnych warsztatów, które odbędą się w Willi Caro w ramach nadchodzącej edycji Nocy Muzeów. Tęsknota za utraconymi Kresami i mit kresowego stołu to nie tylko element rodzinnych spotkań, ale motyw obecny także w literaturze, spotkamy go nawet u Adama Mickiewicza. Kresy – równie obszerne geograficznie jak kulinarnie – są prawdziwą skarbnicą smaków: od litewskich kartaczy po łemkowską ciurkę. To właśnie dania z Kresów południowo-wschodnich będą tematem krótkich sesji warsztatowych, w których będziemy mogli uczestniczyć podczas gliwickiej Nocy Muzeów.
Warsztaty poprowadzi Wojciech Lewandowski, kucharz, pasjonat i popularyzator kulinariów, organizator licznych wydarzeń kulinarnych w tym m.in. Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku. Autor książki „Nalewki i Likiery z Domowego Kredensu”, prowadzi też popularnego bloga o ambitnej kuchni domowej. Współtwórca programu kulinarnego „Makłowicz w Polsce”, założyciel Impresariatu Kulinarnego i Fundacji Dobrego Smaku, które od lat realizują dziesiątki warsztatów i pokazów kulinarnych ze zdolnymi kucharzami i największymi gwiazdami polskich kulinariów. Tęsknotę za kuchnią polskich kresów wyssał z mlekiem matki, której rodzice pochodzą z Wołynia i Wileńszczyzny.
Podczas sesji 1, 2 i 3 warsztatów przygotowywać będziemy ziemniaczano-marchwiowe ołatki oraz jako dodatek do nich śledzie w sosie tatarskim.
Podczas sesji 4, 5 i 6 przygotowywać będziemy fuczki z kiszoną kapustą i kwaśną śmietaną oraz jako dodatek do nich śledzie wileńskie w korzennej marynacie.

Wejście na warsztaty: 18.15, 19.00, 19.45, 20.30, 21.15, 22.00. Orientacyjny czas trwania warsztatów: 30 minut. 

Podczas sesji 1, 2 i 3 warsztatów przygotowywać będziemy ziemniaczano-marchwiowe ołatki oraz jako dodatek do nich śledzie w sosie tatarskim.

Podczas sesji 4, 5 i 6 przygotowywać będziemy fuczki z kiszoną kapustą i kwaśną śmietaną oraz jako dodatek do nich śledzie wileńskie w korzennej marynacie.

Zapisy od wtorku 7.05.2019: 783 560 006. Wstęp bezpłatny. Prosimy o zapoznanie się z regulaminem warsztatów - POBIERZ