Z cyklu: Śląski kalendarz tradycji Spotkanie szóste: Śmiergust i zajączek – o zwyczajach wielkanocnych na Śląsku
TERMIN
sobota, 21 marca 2020
godz. 11.30 – dzieci od 5 do 12 lat wraz z opiekunami
godz. 13.30 – młodzież od lat 13 wraz z opiekunami i osoby dorosłe
godz. 11.30 – dzieci od 5 do 12 lat wraz z opiekunami
godz. 13.30 – młodzież od lat 13 wraz z opiekunami i osoby dorosłe
MIEJSCE
Zamek Piastowski
Jaki okres poprzedza wiosenne świętowanie? Który dzień w roku nazywany jest Palmianym? Czym są kocianki? Jaka jest symbolika śląskiej palmy wielkanocnej? Co oznacza określenie „środa żurowa”? Kiedy chodzi się ze święconką? Kim jest hazok? Co to jest kurek dyngusowy i śmiergust? Na kwietniowych zajęciach poznamy odpowiedzi na te i inne pytania dotyczące zwyczajów wielkanocnych na Śląsku.
Podczas cyklu „Śląski kalendarz tradycji” spojrzymy na nasz region przez pryzmat śląskich tradycji i zwyczajów charakterystycznych dla poszczególnych pór roku. Co miesiąc będziemy przerzucać kartę naszego kalendarza i… rozpoczynać nową opowieść. Dowiemy się, czym są wyszkubki, jakie śląskie potrawy można zawsze znaleźć na wigilijnym stole, posłuchamy lokalnych legend i poznamy zadziwiające nazwy (chyba że ktoś już wie, co to na przykład… śmiergust?).
Zajęcia, które odbywają się w Zamku Piastowskim, prowadzi Daria Margiciok – etnograf i edukator Muzeum w Gliwicach. Eksponaty zgromadzone na wystawie „Gliwice - miasto wielu kultur” przybliżą temat spotkania, ale nie zabraknie również części warsztatowej!
Zapraszamy do zapisów dzieci od lat 5 oraz młodzież wraz z opiekunami i osoby dorosłe! Koszt udziału w zajęciach to 1 zł od osoby, maksymalna liczba uczestników zajęć wynosi 30 osób. Ze względu na ograniczoną liczbę miejsc prosimy o zapisy pod numerem telefonu: 783 560 006 (od poniedziałku do piątku między 9.00 a 16.00).
Harmonogram kolejnych spotkań:
Sobota, 18 kwietnia, Zamek Piastowski, godz. 11.30 i 13.30
Przywołać wiosnę – jak to się robi na Górnym Śląsku?
Sobota, 23 maja, Zamek Piastowski, godz. 11.30 i 13.30
Śląskie smaki – o regionalnej kuchni
Sobota, 27 czerwca, Zamek Piastowski, godz. 11.30 i 13.30
Śląsk letnią porą
Podczas cyklu „Śląski kalendarz tradycji” spojrzymy na nasz region przez pryzmat śląskich tradycji i zwyczajów charakterystycznych dla poszczególnych pór roku. Co miesiąc będziemy przerzucać kartę naszego kalendarza i… rozpoczynać nową opowieść. Dowiemy się, czym są wyszkubki, jakie śląskie potrawy można zawsze znaleźć na wigilijnym stole, posłuchamy lokalnych legend i poznamy zadziwiające nazwy (chyba że ktoś już wie, co to na przykład… śmiergust?).
Zajęcia, które odbywają się w Zamku Piastowskim, prowadzi Daria Margiciok – etnograf i edukator Muzeum w Gliwicach. Eksponaty zgromadzone na wystawie „Gliwice - miasto wielu kultur” przybliżą temat spotkania, ale nie zabraknie również części warsztatowej!
Zapraszamy do zapisów dzieci od lat 5 oraz młodzież wraz z opiekunami i osoby dorosłe! Koszt udziału w zajęciach to 1 zł od osoby, maksymalna liczba uczestników zajęć wynosi 30 osób. Ze względu na ograniczoną liczbę miejsc prosimy o zapisy pod numerem telefonu: 783 560 006 (od poniedziałku do piątku między 9.00 a 16.00).
Harmonogram kolejnych spotkań:
Sobota, 18 kwietnia, Zamek Piastowski, godz. 11.30 i 13.30
Przywołać wiosnę – jak to się robi na Górnym Śląsku?
Sobota, 23 maja, Zamek Piastowski, godz. 11.30 i 13.30
Śląskie smaki – o regionalnej kuchni
Sobota, 27 czerwca, Zamek Piastowski, godz. 11.30 i 13.30
Śląsk letnią porą