STRONA GŁÓWNA / WYDARZENIA /Z CYKLU: ŚLĄSKI KALENDARZ TRADYCJI SPOTKANIE CZWARTE: „JAKI NOWY ROK, TAKI COŁKI ROK”
/

Z cyklu: Śląski kalendarz tradycji Spotkanie czwarte: „Jaki Nowy Rok, taki cołki rok”

TERMIN sobota, 8 lutego 2020
godz. 11.30 – dzieci od 5 do 12 lat wraz z opiekunami
godz. 13.30 – młodzież od lat 13 wraz z opiekunami i osoby dorosłe
MIEJSCE Zamek Piastowski

Dlaczego na Śląsku w Nowy Rok wielu gospodarzy szukało furt i bram wejściowych? Z jakiego powodu 1 stycznia pierwszym gościem w domu powinien być mężczyzna? Co to są zapusty? Jakie jest znaczenie słowa mięsopust? W styczniu uczestnicy zajęć dowiedzą się też, jak obchodzono na Śląsku karnawał. Ponieważ był to czas śmiechu i rozrywki, opowiemy również o śląskich tańcach, pieśniach, grach i zabawach.

Podczas cyklu „Śląski kalendarz tradycji” spojrzymy na nasz region przez pryzmat śląskich tradycji i zwyczajów charakterystycznych dla poszczególnych pór roku. Co miesiąc będziemy przerzucać kartę naszego kalendarza i… rozpoczynać nową opowieść. Dowiemy się, czym są wyszkubki, jakie śląskie potrawy można zawsze znaleźć na wigilijnym stole, posłuchamy lokalnych legend i poznamy zadziwiające nazwy (chyba że ktoś już wie, co to na przykład… śmiergust?).

Zajęcia, które odbywają się w Zamku Piastowskim, prowadzi Daria Margiciok – etnograf i edukator Muzeum w Gliwicach. Eksponaty zgromadzone na wystawie „Gliwice - miasto wielu kultur” przybliżą temat spotkania, ale nie zabraknie również części warsztatowej!

Zapraszamy do zapisów dzieci od lat 5 oraz młodzież wraz z opiekunami i osoby dorosłe! Koszt udziału w zajęciach to 1 zł od osoby, maksymalna liczba uczestników zajęć wynosi 30 osób. Ze względu na ograniczoną liczbę miejsc prosimy o zapisy pod numerem telefonu: 783 560 006 (od poniedziałku do piątku między 9.00 a 16.00).

 

Harmonogram kolejnych zajęć:

Sobota, 22 lutego, Zamek Piastowski, godz. 11.30 i 13.30

Skarbnik i południca – śląskie legendy

Sobota, 21 marca, Zamek Piastowski, godz. 11.30 i 13.30

Śmiergust i zajączek – o zwyczajach wielkanocnych na Śląsku

Sobota, 18 kwietnia, Zamek Piastowski, godz. 11.30 i 13.30

Przywołać wiosnę – jak to się robi na Górnym Śląsku?

Sobota, 23 maja, Zamek Piastowski, godz. 11.30 i 13.30

Śląskie smaki – o regionalnej kuchni

Sobota, 27 czerwca, Zamek Piastowski, godz. 11.30 i 13.30

Śląsk letnią porą

Ta strona używa plików cookies Dowiedz się więcej